Onze visie op Glas

Glas is besmettelijk, en dan heb ik het niet over vingerafdrukken op een raam. Als je er eenmaal mee begint is het als een virus. Het gaat in je bloed zitten en blijft daar zitten. Gelukkig!

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik, samen met mijn schoonzus Marina, bij Sjra Borsboom onze eerste cursus glas in lood volgde op de Volksuniversiteit. Eerst in Heerlen, later in Geleen. Sjra is een vakman, die ons wegwijs maakte in de wereld van glas in lood, maar die ook uitstapjes maakte naar Tiffany (het omwikkelen van stukken glas met koperfolie die daarna aan elkaar gesoldeerd worden) en fusing (het samensmelten van verschillende kleuren glas).

Marina legde zich meer toe op Glas-in-lood en Tiffany, maar ik wilde graag verder gaan met fusen. Uiteindelijk heb ik een cursus gevonden in Belgie, bij Syntra in Hasselt. Twee jaar later – in het bezit van mijn certificaat  en een eigen oven – kon ik echt aan de slag. Met fusen, maar ook slumpen (het vervormen van het gesmolten glas) en casten (drie dimensionaal werken).

Want dat fusen, dat was mijn ding. Een beetje onvoorspelbaar.  Je kunt proberen het te sturen maar dat lukt niet altijd. Soms gaat het goed, soms valt het tegen en dan heb je die momenten dat je de oven openmaakt en je kriebels door je lijf voelt gaan en denkt, oh boy, heb ik dat gemaakt??

Mijn schoonzus Marina heeft ook haar stijl gevonden namelijk brandschilderen. De techniek die de meesten van ons wel kennen van kerkramen maar welke ook op hele andere, veel modernere, manieren gebruikt kan worden.

Samen zijn wij Moma-glas en door deze samenwerking hebben wij bijna alle glastechnieken onder de knie. Nou ja, we hebben de kennis, maar er blijft zoveel te leren en vooral te doen! Soms is het jammer dat er maar 24 uur in een dag zitten…

Glas is gevaarlijk, je kunt je er vies aan snijden, maar voor dat je het in de gaten hebt, heeft het je besmet!